Elke zaterdag staan we voor u klaar in Hoogeveen!

06 82265738 info@marktbakker.com

Brood, iedereen eet het. Maar waar komt het vandaan?

Brood, we eten het dagelijks. Maar hoeveel eten we nou eigenlijk als gemiddelde Nederlander? Waar komt het vandaan? En is een broodje aap echt te eten?

 

Hoeveel brood wordt er in Nederland gegeten?

Momenteel koopt men 60 kilo brood per jaar, na de tweede wereldoorlog lag dit verbruik nog ver boven de 80 kilo. De daling van de afgelopen jaren is te verklaren doordat we simpelweg een veel groter aanbod aan levensmiddelen hebben gekregen. De keuze is reuze, zogezegd.

maagzuur dieet

Waar komt brood vandaan?

In de prehistorie kauwden de toenmalige mensen op zaden en granen. Pas later werd ontdekt dat je deze granen in plaats van erop te kauwen ook kon malen tussen stenen. Dit gemalen graan werd met water tot een papje gemaakt, wat vervolgens in de brandende zon opgewarmd werd op een steen. Later ontdekte men dat ditzelfde papje ook op een vuurtje gebakken kon worden tot een harde koek.

 

Nog even leuk

luchtig brood stamt af uit het oude Egypte, waar een slaaf een restje verzuurd deeg van de vorige dag aan het nieuwe deeg toevoegde. Dit zure deeg (het tegenwoordige desem) deed het nieuwe deeg rijzen, hierdoor ontstond na het bakken luchtig brood

 

Waar komt het woord brood vandaan?

Het woord “brood” is een heel oud woord, het duikt in vele talen op met telkens een iets andere klank. Het woord brood kan afgeleid zijn van het Griekse woord bruton, dit is de benaming voor het gegiste drankje uit gerst. Het woord bruton zou dan ook de basis kunnen vormen voor brouwen (van bier).

 

Wat is een broodje aap?

Een broodje aap is de benaming voor een anekdote die iedereen rondvertelt als een werkelijk gebeurd verhaal. Maar niemand weet of het verhaal ook echt is gebeurd. De Nederlandse term ‘broodje aap’ is ontstaan in de jaren zeventig toen schrijfster Ethel Portnoy een aantal legendes verzamelde en in boekvorm publiceerde.

Signature JAN

Alle bovengenoemde weetjes zijn afkomstig van brood.net – hier zijn nog veel meer leuke en interessante weetjes over brood te vinden.

One thought on “Brood, iedereen eet het. Maar waar komt het vandaan?”

Comments are closed.